
آموزش مجازی
در راستای اهمیت آموزش مجازی در کنار آموزش حضوری، سامانهی همایش مجازی مؤسسهی علوی توسط تیم فنی مجموعه راهاندازی شده است. این سامانه در کنار سامانهی آزمون آنلاین مؤسسه در اختیار دانشآموزان و دبیران قرار گرفته است و امکانات بسیاری برای یک آموزش اصولی دارد. این امکانات عبارتاند از:
1. ثبت ورود و خروج در کلاس
2. پخش صدای دانشآموزان در حین برگزاری کلاس
3. پخش تصویر دانشآموزان در حین برگزاری کلاس
4. پخش صدای دبیران
5. پخش تصویر دبیران
6. گروهبندی و انجام فعالیتهای گروهی
7. بارگذاری محتوای آموزشی
موارد ذکر شده تنها بخشی از امکانات سامانهی هوشمند مدارس غیر انتفاعی علوی محسوب میشوند. لازم به ذکر است آموزش مجازی در مدارس علوی به صورت برخط، پخش زنده، بستههای آموزشی و در قالب محتوای تصویری ارائه میشود.
مزایای آموزش مجازی
آموزش مجازی مزایای بسیاری دارد. یکی از مزایای آموزش مجازی انعطافپذیر بودن ساعت تدریس در آن است. از آنجاییکه این نوع آموزش نیاز به حضور فیزیکی ندارد، هزینهها را کاهش میدهد. همچنین امکان دسترسی بیشتری نسبت به آموزش حضوری دارد. آموزشهای مجازی تنها به تخته و تصاویر خلاصه نمیشوند و در آنها جذابیت بصری و شنیداری بسیاری وجود دارد. این نوع آموزش به دلیل انعطافپذیری در زمان و مکان برای افراد شاغل نیز مناسب است. آموزش مجازی به دو صورت برخط و بستههای آموزشی ضبط شده تقسیم میشوند.بسیاری از مدارس با تهیهی فیلمهای آموزشی ضبط شده آموزش مجازی را در برنامههای خود قرار میدهند. در این نوع آموزش امکان پرسش از سمت دانشآموز در صورت عدم تفهیم موضوع وجود ندارد. همچنین دبیران نمیتوانند از حضور دانشآموزان در کلاس درس اطمینان حاصل کنند. بسیاری از کودکان و نوجوانان فیلمهای آموزشی را در زمان مشخص مشاهده نمیکنند. در نتیجه درسها روی هم تلنبار شده و کیفیت آموزش پایین میآید. در صورتیکه در آموزش برخط دانشآموزان و دبیران در یک زمان مشخص از سامانه استفاده میکنند. بنابراین وجود سیستم آموزش برخط به آموزش مجازی و حفظ کیفیت تحصیلی دانشآموزان کمک بیشتری میکند.
سایر مزایای آموزش مجازی برخط عبارتاند از:
1. عدم محدودیت زمانی و مکانی
2. افزایش خود کنترلی و مسئولیتپذیری
3. بالا رفتن اطلاعات رایانهای در خانوادهها
4. صرفهجویی در زمان
5. صرفهجویی در هزینهها
6. استفاده از قابلیت تکرار و ضبط آموزش
7. افزایش انگیزه برای یادگیری و جذب دانشآموزان
آموزش از راه دور تاریخچهای قدیمی دارد. طبق تحقیقات صورت گرفته اولین آموزش از راه دور به ارسال مطالب آموزشی از طریق پست به سال در 1728 میلاد باز میگردد. انواع این آموزش به مرور زمان از طریق ضبط صوت، برنامههای رادیویی و تلویزیونی انجام شد. در حال حاضر جدیدترین شیوهی آموزش از راه دور، بهرهگیری از اینترنت است. آموزش مجازی به سرعت در سراسر جهان فراگیر شده است و دانشگاههای دنیا بخشی از آموزش را به تدریس مجازی دروس، اختصاص دادند. در ایران اولین بار در پایان دههی 70 دانشگاه تهران، این آموزش را به آموزش حضوری اضافه کرد. بعد از استقبال دانشگاهها، آموزش و پرورش نیز از این طرح استقبال کرد و مدارسی به آموزش مجازی تجهیز شدند. همانطور که اشاره کردیم در گذشته، آموزش تنها به صورت حضوری امکانپذیر بود، آموزش حضوری برای همه در دسترس نبود و گاهی نیاز به صرف هزینه و زمان زیادی داشت. در سالهای اخیر با پیشرفت علم و تکنولوژی، آموزش مجازی معرفی شد و به مرور زمان گسترش پیدا کرد. این نوع آموزش به دلیل کاهش هزینهها و در دسترس بودن آن مورد استقبال سازمانها و مراکز آموزشی قرار گرفت و باعث شد کشورهای پیشرفته دنیا به هوشمندسازی مدارس و آموزشهای مجازی روی آورند. مدیران مؤسسهی علوی با الگوبرداری از مدارس برتر دنیا، به هوشمندسازی مدارس و آمادهسازی سیستمهای آموزش مجازی و برخط پرداختند. با توجه به گسترش اینترنت پیشبینی میشود آموزش در سالهای آینده به صورت ترکیبی از مجازی و حضوری باشد. بنابراین مراکز آموزشی که زیرساختهای فنی مناسبی دارند در موفقیت تحصیلی دانشآموزانشان بهتر عمل خواهند کرد.
مدارس برخط علوی
مسئلهی آموزش و ارتقای کیفیت آن در مدارس همواره بهعنوان یکی از مهمترین دغدغههای مسئولان نظام آموزشی، والدین و فرزندان به شمار میرود. سیستم آموزش سنتی که سالهای سال است در کشور مورد استفاده قرار میگیرد، در کنار مزایای غیرقابلانکاری که به همراه دارد، با چالشهای جدی روبهرو شده است. توسعهی زیرساختهای ارتباطی در کشور فرصتهای بینظیری را برای تحقق بخشی از اهداف عدالت آموزشی فراهم آورده است. ظرفِ زمانیِ محدود، یکی از مشکلات مهم در سیستم آموزش سنتی به شمار میرود. مجموعهی عوامل درگیر در سیستم آموزش سنتی کشور به این امر معترف هستند و همواره زمان را عامل بازدارندهای در تحقق اهداف و اجرای برنامههایشان میدانند. آموزشگاه برخط علوی با هدف ایجاد بستری نوآورانه برای تحقق اهداف متعالی آموزش در کشور آغاز به کار کرده است.
مدارس علوی همواره بهعنوان یک برند موفق و شناختهشده در سیستم آموزش کشور عملکرد درخشانی را به نمایش گذاشتهاند. اکنون با راهاندازی مدارس برخط علوی به دنبال رقم زدن یک برگ زرین دیگر در تاریخ نظام تعلیم و تربیت کشور هستیم. در مدارس برخط علوی تمام تهدیدها به فرصت تبدیل شده است. البته این تازه آغاز یک مسیر پرافتخار است.
مزایای آموزش برخط در مقایسه با سایر روشهای آموزشی چیست؟
از سال گذشته که توفیق اجباری باعث شد نظام آموزشی کشور بهصورت برخط به فعالیت خود ادامه دهد، گوشهای از مزایای این شیوهی آموزشی جدید خودنمایی کرد. از جمله مهمترین مزایای آموزش برخط میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1.کاهش بخش قابل توجهی از هزینهها
برگزاری کلاسهای درس و فوقبرنامه بهصورت حضوری هزینههای نسبتاً سنگینی به همراه دارد که والدین بهخوبی با آن آشنا هستند. با مجازی شدن کلاسهای درس به یکباره بخش قابل توجهی از هزینههای جاری خانوادهها برای تحصیل فرزندانشان کاهش پیدا کرد. این موضوع یک مزیت بسیار مهم برای خانوادهها در شرایط اقتصادی فعلی بهحساب میآید.
2.امکان رصد و نظارت بیشتر روی فعالیتهای آموزشی
مدارس و آموزشگاهها همواره به دنبال راههایی بودن که فعالیت اساتید و سایر کارکنان خود را بهتر رصد کنند. برخط شدن آموزش این فرصت را بهخوبی در اختیار مدیران مدارس و آموزشگاهها قرار داد که کیفیت کار زیرمجموعههای خود را کنترل کند. این مسئله کاملاً روی بهبود راندمان کاری پرسنل مدارس و آموزشگاهها مؤثر است.
3.ارتقای بهرهوری کلاسهای آموزشی
سیستم آموزش سنتی از مسئله کمبود زمان همواره رنج میبرد. به همین دلیل در این شرایط مدارس مجبور بودند که کلاسهای درس را با زمان طولانی برگزاری کنند. این شیوهی آموزشی عملاً بهرهوری کلاسها را کاهش میداد. در آموزشگاه برخط علوی با کاهش زمان مفید کلاس و در کنار آن افزایش تعداد آنها، شرایط برای ارتقای بهرهوری آموزش کاملاً مهیا شده است.
4.برطرف شدن مشکل دسترسی
در سیستم آموزش سنتی دانشآموزان و والدین آنها تنها در همان زمان فعالیت مدارس به معلمان و سایر عوامل مدرسه دسترسی دارند. اما آموزش برخط این فرصت را برای دانشآموزان و خانوادههای آنها فراهم آورده است که زمان بیشتری برای ارتباطگیری با کادر مدرسه در اختیار داشته باشند.
5.افزایش ابزارهای آموزشی و ارزیابی
مدارس برای استفاده از شیوههای نوین آموزش، با مشکلات زیرساختی مواجه هستند. برخط شدن کلاسهای آموزشی، امکان توسعه شیوههای آموزش و ارزیابی را در اختیار معلمان قرار داد.